Handige inzichten, diepgaande achtergronden en allerlei andere wetenswaardigheden waar ik graag naar verwijs.

silo-mentality

Silo’s ‘afbreken’ door optimale cross-functionele besluitvorming?

De Foodbranche is dynamisch en de complexiteit neemt toe. Dat vraagt het uiterste van de wendbaarheid, het lerend vermogen en de productiviteit van bedrijven. Foodproducenten zijn veelal georganiseerd in stevige functionele eenheden. Dit werkt silo-denken en silo-gedrag in de hand. Kan betere cross-functionele besluitvorming de silo-barrières slechten en de wendbaarheid vergroten?

Lees mijn artikel >

Covey- Communication

Geheugensteuntjes voor effectieve communicatie

Misschien wel het moeilijkste wat er is: doeltreffend communiceren. Begrijpen wat de ander bedoelt, is al lastig genoeg. En dan hebben we het nog niet over het duidelijk maken aan een ander wat je zelf bedoelt. Of het feit dat je ook communiceert als je niets zegt. Harder praten of gaan psychologiseren helpt niet. Deze geheugensteuntjes allicht wel.

Lees mijn artikel >

Leren van succesvolle ondernemers

Ondernemers nemen continu beslissingen over wat er moet gebeuren en ondernemen dan actie. Hoe doen de meest succesvolle ondernemers dat? Hebben zij misschien iets gemeenschappelijks wat hen zo succesvol maakt? En is ondernemerschap te leren?  Ja, aldus het onderzoek van Saras Sarasvathy.

Lees mijn artikel >

Schermafbeelding 2011-07-15 om 12.00.34

Elke klacht is een kans, toch?

De afhandeling van een klacht is voor elke organisatie een moment van de waarheid. Hoe staat het écht met de klantgerichtheid? “The proof of the pudding is in the eating”, zoals Fokke & Sukke laten zien.

Adembenemende afstemming

“Isn’t it nice when things just work?” Honda liet een adembenemende video over afstemming maken. Die moet u echt even zien. O ja, zoals u in de begeleidende tekst kunt lezen: deze productie kostte 6,2 miljoen dollar en er waren 606 takes en retakes voor nodig. Afstemmen is zo eenvoudig nog niet. Hoe zit dat in uw organisatie?

van-input-naar-output

Van input naar output: zo mis kan het gaan

Een goede klantrelatie (ook intern) staat of valt met communicatie en samenwerking. Hoe mis het kan gaan, ziet u in de illustratie op Project Cartoon. Maar dat geldt natuurlijk niet voor úw organisatie… Of toch wel?

De sociocratische kringorganisatiemethode: ruim baan voor sociale innovatie

Download de whitepaper >